Likt Marginalens lån ”Omstartslånet” är BlueStep lånet ett lån för de som vill lösa dyrare skulder och samla ihop dessa i ett lån med betydligt lägre ränta. Det sker genom att ha ett enda större lån där man även har bostaden som säkerhet.

Lånet kan tecknas även om personen har betalningsanmärkningar eller om fast inkomst saknas. Därmed är det en lösning för många som inte kan få lån hos andra banker. Pengarna kan användas till vad som helst, ex renovering, lösa dyra lån eller ombyggnation.

För att få detta lån krävs det att personen har en bostad som kan användas till säkerhet för lånet.

Krav

  • Belåningsgrad – Gränsen för belåning på bostäder i Sverige är 85%. För att kunna ta BlueStep lånet behöver därmed belåningsgraden vara lägre när lånet tecknas. På fritidshus har Blue Step satt gränsen på 75%.
  • Ägande – Bostaden måste ägas som privatperson och inte som förening, företag eller liknande. Den får inte heller användas i kommersiellt syfte.
  • Uthyrning – Bostaden måste vara den bostad där ägaren bor. Med andra ord får det inte pågå andrahandsuthyrning
  • Värde – Bostaden måste minst vara värd 200.000kr. Lägsta lånebelopp är 150.000kr.
  • Ålder – Den som ansöker om lånet måste vara minst 18 år
  • Skulder – Om skulder finns hos Kronofogden måste lånet primärt användas för att lösa dessa
  • Inkomst – För att få lånet beviljat måste låntagaren ha någon slags inkomst. Detta kan vara av lön, studiemedel, a-kassa eller annat. BlueStep ser till den sammanlagda inkomsten och det är därför viktigt att man anger alla inkomster – inte bara lönen.
  • Amortering – Lånet ska återbetalas på maximalt 40 år
  • Betalningsanmärkningar – Personen får ha betalningsanmärkningar. Däremot kan man i detta fall räkna med en högre räntesats på lånet.

Ränta

Tack vare att en bostad sätts som säkerhet kan banken ge betydligt lägre ränta än om ett privatlån hade tecknats. Det är just därför detta lån är så bra att använda för att samla en mängd dyrare krediter. På deras hemsida har de en räntekalkylator som går att dra från 4,35% till 8,05%. Därmed bör det vara denna räntenivå som företaget erbjuder.

Att belåna sin fastighet och få en ränta på 4-8% är mycket högt. Det går att få vanliga bolån med en ränta kring 2%. Men samtidigt ska man komma ihåg att detta just är ett ”omstartslån”. Ett lån för den som tagit ett felsteg med den privata ekonomin någon gång och därmed har mycket svårt att få klassiska bolån. Att då teckna detta lån är mycket fördelaktigt för att få ner den totala räntekostnaden. Detta förutsatt att pengarna används till att betala av andra krediter.

Källa: BlueStep 2016